Több mint 210 országban gondoskodunk a gyors, egyszerű és biztonságos fizetésről

A Mastercard nem csupán egy kártyán feltüntetett márkanév. Mi biztosítjuk azt a technológiát, amely zökkenőmentes fizetést tesz lehetővé minden pillanatban. Mi üzemeltetjük a világ leggyorsabb fizetési hálózatát, amely több mint 150 pénznemben gondoskodik a tranzakciók feldolgozásáról.

Kövessen végig egy tipikus tranzakciót

A Mastercard mellett minden egyes tranzakcióban négy további fél vesz részt: a kártyabirtokos, a kereskedő, a kibocsátó és az elfogadó bank.

Egy tipikus tranzakció során a kártyabirtokos (illetve a számlatulajdonos, aki adott esetben fizikailag nem is használja a kártyát) árukat vagy szolgáltatásokat vásárol a kereskedőtől. A kibocsátó a tranzakció engedélyezését követően kifizeti az elfogadónak a tranzakció értékével megegyező és a bankközi jutalékkal csökkentett összeget, majd a tranzakciót a kártyabirtokos számlájára vezeti át. Az elfogadó az esetleges elfogadói jutalék levonása után kifizeti a vásárlás összegét a kereskedőnek. A kereskedő jutalékának mértéke többek között a bankközi jutalék összegétől függ.

A Mastercard kapcsolatot biztosít a tranzakcióban részt vevők között, bárhol és bármilyen módon  is történik az: személyesen, ATM-nél, az interneten vagy csatlakoztatott eszközön keresztül.

A Mastercard hálózata

Minden tranzakció mögött kiterjedt hálózatunk áll, amely biztosítja a gyors és megbízható fizetést. A Mastercard hálózata intelligens felépítéssel rendelkezik: két különböző – az elosztó (egyenrangú) és a központosított – feldolgozási struktúra ötvözésével alkalmazkodik az egyes tranzakciók igényeihez. Így például:

  • A gyors feldolgozást igénylő tranzakciókhoz – például az érintésmentesen működő kártyák vagy az autópályák fizetőkapui esetében — az elosztó struktúra a megfelelő,  mivel biztosítja, hogy a tranzakciók feldolgozása a fizetés helyéhez közel történjen.

  • A hozzáadott értéket képviselő műveleteknél – például a kártyacsalás-figyelési rendszerekben a tranzakciós adatokhoz történő valós idejű hozzáférés esetében – a központosított struktúra alkalmasabb a feladatra, mivel így garantáltan a legfejlettebb feldolgozási funkciók futnak a tranzakción. 
     

Bővített szolgáltatások

A Mastercard a tranzakció teljes folyamatát lefedő termékeket és megoldásokat kínál. A betéti és előre feltöltött kártyák kibocsátóinak például olyan feldolgozási platformot biztosítunk, melynek segítségével könnyen hozhatnak létre differenciált termékeket és szolgáltatásokat. Az elektronikus kereskedelemben tevékenykedők számára pedig egyértelmű előnyt jelent az egységes kapcsolódási megoldás, amely lehetővé teszi a biztonságos fizetést, valamint az értéknövelt szolgáltatások nyújtását.

Kereskedői tranzakciós folyamat

1. lépés: Fizetés Mastercard kártyával

A vásárló árut/szolgáltatást vásárol a kereskedőtől.

2. lépés: Fizetés hitelesítése

A kereskedő értékesítési pontján telepített rendszer rögzíti a vásárló kártyaadatait
és biztonságos módon elküldi azokat az elfogadónak.

3. lépés: Tranzakció benyújtása

Az elfogadó engedélykérést küld a Mastercard felé, hogy továbbítsa a vásárló
kártyakibocsátó bankjának.

4. lépés: Engedélykérés

A Mastercard továbbítja a tranzakciót a kibocsátónak engedélyezés céljából.

5. lépés: Engedélyezési válasz

A kibocsátó bank engedélyezi a tranzakciót és a választ visszaküldi a kereskedőnek
(a Mastercard-on és az elfogadón keresztül).

6. lépés: Kereskedő kifizetése

A kibocsátó bank elindítja a fizetést a kereskedő elfogadójához, aki jóváírja az összeget
a kereskedő számláján.

 

Click to play video

Mastercard in a minute